cer criter aper maksudnyer

Tuesday 4 February 2014

Peria Sambal Telur

Dah lama tak berblog sejak laptop dan hp hilang ,sejak tula aku x berblog(macm banyak sangat isi dlm blog)peristiwa tu mmg jadi trauma pada aku sampai harini.yang paling sedih klau hujan lebat,pasti aku x leh nk tdur.sebab kejadian tu terjadi waktu hujan lebat...sampai harini perompak tu tak dapat di kesan..malasla nak komen...hu hu
hih  tulaaa malasla nk cerita pasal tu .kiter nak citer pasei ni makanan.tgah hari ini aku cuti x keja so aku masak untuk mak.mmg hari -hari aku masak untuk mak.harini aku nak kongsi peria masak sambal telur.peberet aku dan my mom.moh kiter nengok bahan2 nyer.


Bahan-bahannya:

1 biji buah peria
1 mangkuk air
5 sudu besar garam
5 biji cili besar- kisar
2 ulas bawang putih-tumbuk
2 ulas bawang merah-tumbuk
1 sudu kecil kunyit serbuk 
1 sudu kecil gula
1 biji telur
3/4 air
garam secukup rasa

cara -caranya

1.Potong peria nipis- nipis(up 2 u) than masukkan dalam mangkuk berisi air .
masukkan garam dan rendam selama 2 jam.
2. Tumis bawang putih  dan bawang merah hingga kekuningan masukkan  cili yang dikisar 
3. Tambah gula dan garam
  *Basuh peria dengan air bersih dan toskan .
4.Masukkan peria dan goreng sampai masak.
5.Pukul sedikit telur supaya telur kuning sebati dgn telur putih dan tuang.pastikan kacau semasa tuang telur supaya telur hancur dan tidak berketul2.nanti jadi telur peria bungkus daaa.
6.Akhir sekali masukkan sedikit air dan serbuk kunyit kacau sedikit than angkatla makan.


tip:
 Hilangkan pahit peria .
Rendam peria yang telah di potong dalam mangkuk yang berisi air garam.
rendam selama 30 minit insyallah peria tidak pahit lagi...
sumber dari google

khasiat:
Peria atau nama sainsnya Momordica charantia
1. Haus karena panas dalaman, demam, heat stroke (pengsan kerana kepanasan):
Satu buah peria mentah yang masih segar dicuci bersih, lalu dibelah. Buang isinya, potong-potong secukupnya, lalu direbus dengan 3 gelas air bersih sehingga menjadi 1 gelas. Setelah dingin ditapis, airnya diminum. 
2. Diabetes / Kencing Manis:
b. 200 g buah pare dicuci bersih lalu dihiris tipis-tipis. Rebus dengan 3 gelas air bersih sampai tersisa 1 gelas. Setelah dingin ditapis, airnya diminum. Lakukan setiap hari. 
3. Disentri (penyakit darah, cirit-birit).
4. Amoebic dysentery, cirit-birit:
5. Jangkitan cacing pada kanak-kanak:
b. Ambil dua sampai tiga bijian peria. Giling sampai halus, campur sedikit air masak. Minum, disusul dengan minum air hangat. Ramuan ini untuk mengubati jangkitan cacing gelang. 
6. Menyuburkan rambut yang nipis dan kemerahan:
b. Ambil daun peria yang masih segar secukupnya, lalu dicuci bersih. Daun peria tadi ditumbuk sampai halus, lalu diperah dengan sepotong kain. Airnya digunakan untuk disapukan pada kulit kepala. Lakukan setiap hari. Ramuan ini sesuai digunakan untuk bayi dan kanak-kanak. 
7. Bisul, Bengkak Bernanah (Abses):
8. Demam, malaria, sakit berkaitan hati, sembelit, jangkitan cacing:
9. Kencing bernanah:
a. 200 g buah peria segar dicuci bersih lalu dikisar. Tambahkan air minum secukupnya, lalu diperah dengan sepotong kain sampai terkumpul sebanyak 50 ml (seperempat gelas). Perahan dihangatkan dengan api kecil selama 15-30 menit. Setelah sejuk diminum. Lakukan setiap hari.
Buah peria segar dicuci lalu dibelah, isinya dibuang. Parut atau dibuat jus, airnya diminum. Segera minum air kosong. Satu kali minum 200 cc. 
Ambil akar peria yang masih segar sebanyak 30 g. Bersihkan lalu dipotong mengikut keperluan. Rebus dengan 3 gelas air hingga menjadi 1 gelas.  Setelah sejuk disaring, tambahkan gula pasir secukupnya lalu diminum. 
a. Daun segar sebanyak 7 g, diseduh (rendam agar menyerap) dengan 1/2 cawan air panas. Setelah sejuk ditapis, tambahkan 1 sudu teh madu. Kacau hingga bercampur rata, minum sekaligus sebelum makan pagi. 
a. Ambil segenggam daun peria, cuci bersih. Daun kemudian ditumbuk hingga menjadi seperti bubur, tambahkan air 3/4 gelas. Ramuan ini kemudian diperap semalaman. Pagi-pagi ramuan ini ditapis, airnya digunakan untuk membasuh kulit kepala. 
Ambil segenggam daun peria, cuci bersih lalu direbus dengan 3 gelas air bersih sampai tersisa 1 gelas. Setelah dingin ditapis, airnya diminum. 
Segenggam penuh daun peria dicuci bersih, lalu ditumbuk halus. Tambahkan 1 cawan air masak, dikacau merata lalu disaring. Air saringannya ditambahkan sedikit garam, lalu diminum pada pagi hari sebelum makan. 
6 lembar daun pare, 2 jari akar jayanti (Sesbania sesban Merr.), 2 jari kulit kemboja, 1 jari rimpang temulawak, 3 jari gula enau (sugar palm), dicuci dan dipotong mengikut keperluan. Rebus dengan 4 gelas, ditapis dan diminum

No comments :

Post a Comment