sate ayam ni aku buat semasa cuti raya ritu .balik weken.maklumlah isteri weken terbalik plak selalunya suami.bila cuti aku akan balik g jumpa suami.bertuahnya badan aku sebab dapat suami yang baik hati dan penyabar .Dalam hati dia tak tahuler.redho jerlah..nak wat camner dah kojer ...suamiku keje kampung .yang penting keizinan dan restu suami untuk memudahkan kita menjalankan urusan pekerjaan.kalini saya nak share resepi sate ayam .sebab tajuk ada tambah weken sebab aku buat bila weken jer kalau hari biasa tengok mood ler.
Bahan-bahan :
Bahan Sate
- 1 ekor ayam - dipotong dadu
- 1 cawan gula pasir
- 5 sudu teh garam
Bahan A :
- ½ kg bawang merah
- 1 sudu besar jintan manis
- 1 sudu besar jintan putih
- 1 inchi lengkuas
- 1 inchi halia
- 1 inchi kunyit
- 5 batang serai
Cara buatnya:
1.Potong dadu ayam n kalau suka ambil kulit sekali n basuh terus toskan
2.Kisar semua bahan A hingga halus
3.Tuang bahan yang dikisar dalam bekas besar n masukkan ayam gaul dan masuk peti ais
perap satu malam baru perisa serap dlm daging ayam.
4.esoknya ambil daging ayam yg diperap cucuk pada lidi selang seli dgan kulit.kalau x suka cucuk isi saja.
Tip:
*elakkan lidi terbakar
-cucuk ayam rapat-rapat dan jangan bagi nampak lidi
*Daging ayam lembut dan wangi
-ambil air perapan ayam masuk kedalam mangkuk tambah sedikit butter/minyak
ketuk 2 batang serai dan ikat bersama daun pandan
celup batang serai dan pandan kedalam air perapan dan butter renjis2 pada satay semasa bakar.
bakar pada api bara kalau ada api kipas daaa nanti makan satay hangus pulak.aduyaiii
-satay jangan bakar terlalu lama nanti korasss,agak2 dah masak angkatla
No comments :
Post a Comment