apam polkadot |
4 biji telur dari peti ais gred c
2 1/2 cwn tepung Gandum
3 sdt Baking Powder
1 cwn Gula Aising
150 ml susu Cair /susu segar
1 sdt Ovallete
1 sdt Asen Vanila
1/2 cwn Mentega kacang ikut suka nak taruk inti apa tp saya suka yg ini.
Cara-caranya
1.Pukul telur,gula,ovallete dengan mixer sampai kembang dengan kelajuan maksima.
2.Masukkan susu dan tepung dan mixer dengan kelajuan minima hingga sebati masukkan
esen vanilla pukul perlahan
3.Panaskan kukusan
4.Masukkkan adunan kedalam mangkuk dan warnakan mengikut kesukaan
5.Masukkan pula kedalam piping beg setiap adunan supaya senang untuk masukkan adunan kedalam
cawan kertas.
6.Inti juga dimasukkan kedalam beg piping
7.Paipkan sedikit adunan kedalam cawan kertas kemudian paipkan pula inti mentega kacang dan paipkan dengan adunan semula untuk tutup inti tersebut.Ambil adunan warna yang berlainan paipkan titik-titik kecil atas adunan tadi.
8.Kukus adunan selama 10 minit dengan api yang sederhana.
# api yang kuat dan kukus terlalu lama akan menyebabkan apam merekah macam gambar di bawah
sekian dari saya selamat mencuba.
No comments :
Post a Comment