cer criter aper maksudnyer

Thursday, 5 March 2015

Ayam Panggang Stokin

 ni ayam panggang aku buat bila ramai balik kampung tambah2 time cuti sekolah sekor tarak cukup mesti mau-mau tiga ekor.Resepi ni aku yang reka nama dia ayam panggang stokin sebab dia pkai stokin la .Nama ni kak aku yang sulung bagi sbb dia yang gatai  p bubuh stokin kat ayam tu sbb nak ambik gambar nampak cantik,kih kih

Resepi Ayam panggang Stokin( 1ekor ayam)
hak cipta terpelihara  by abh82


2 ulas bawang putih -tumbuk halus\blender

2 ulas bawang merah-tumbuk halus\blender
1 inchi halia-tumbuk halus\blender
2 sudu makan madu
2 sudu makan sos tiram
2 sudu makan sos cili
2 sudu makan kicap
1 sudu Tea kicap pekat
1 sudu makan  garam(secukup rasa)
1 sudu makan lada hitam tumbuk kasar
1 sudu makan cili giling


cara buat:

mix semua bahan perap pada ayam .lumur   pada semuab hagian .Perap sehingga 2 jam .
setelah 2 jam bakar ayam  dan gunakan sos perapan yang lebih untuk renjis pada ayam  bersama minyak.Nak dapatkan haruman pada ayam ambil daun pandan ikat dengan serai 2 batang .tumbuk hujung  jadikan sebagai brush untuk sapu ayam yang di bakar .bakar selama 1  jam atau setelah masak.Nak tahu masak potong  cikit hurmm bau sedap   isi bahagian dalam pun dah masak kira ok latu dah boleh ngapla ...



No comments :

Post a Comment