ni ayam panggang aku buat bila ramai balik kampung tambah2 time cuti sekolah sekor tarak cukup mesti mau-mau tiga ekor.Resepi ni aku yang reka nama dia ayam panggang stokin sebab dia pkai stokin la .Nama ni kak aku yang sulung bagi sbb dia yang gatai p bubuh stokin kat ayam tu sbb nak ambik gambar nampak cantik,kih kih
Resepi Ayam panggang Stokin( 1ekor ayam)
hak cipta terpelihara by abh82
2 ulas bawang putih -tumbuk halus\blender
2 ulas bawang merah-tumbuk halus\blender
1 inchi halia-tumbuk halus\blender
2 sudu makan madu
2 sudu makan sos tiram
2 sudu makan sos cili
2 sudu makan kicap
1 sudu Tea kicap pekat
1 sudu makan garam(secukup rasa)
1 sudu makan lada hitam tumbuk kasar
1 sudu makan cili giling
cara buat:
mix semua bahan perap pada ayam .lumur pada semuab hagian .Perap sehingga 2 jam .
setelah 2 jam bakar ayam dan gunakan sos perapan yang lebih untuk renjis pada ayam bersama minyak.Nak dapatkan haruman pada ayam ambil daun pandan ikat dengan serai 2 batang .tumbuk hujung jadikan sebagai brush untuk sapu ayam yang di bakar .bakar selama 1 jam atau setelah masak.Nak tahu masak potong cikit hurmm bau sedap isi bahagian dalam pun dah masak kira ok latu dah boleh ngapla ...
No comments :
Post a Comment